"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

῾H κυβέρνηση ἀποφάσισε Τζαµί - ἐξπρές στόν ᾿Ελαιῶνα

Τζαµί - εξπρές στον Ελαιώνα

Απόφαση για µεταβατική λύση µέχρι την οριστική ανέγερση του τεµένους
Τόπο θρησκευτικής λατρείας σε έξι µήνες από τώρα θα αποκτήσουν οι µουσουλµάνοι που ζουν στην Αττική καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει προσωρινή λύση στο πρόβληµά τους έως ότου κατασκευαστεί το τζαµί στην περιοχή Βοτανικού - Ελαιώνα.
Η σπουδή της κυβέρνησης να επιλύσει το ζήτηµα µε το µουσουλµανικό τέµενος δεν είναι άσχετη µε τις πιέσεις που δέχεται η χώρα µας τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να δηµιουργήσει χώρους συνάθροισης και προσευχής περίπου 70.000 µουσουλµάνων. Την απόφαση για υλοποίηση µίας µεταβατικής λύσης πήρε προ ηµερών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος έπειτα από επίσκεψη που πραγµατοποίησε συνοδευόµενος από υπηρεσιακούς υπαλλήλους στην περιοχή όπου πρόκειται να ανεγερθεί το τέµενος. Το τζαµί σύµφωνα µε τον σχεδιασµό θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και θα ανεγερθεί σε έκταση που είχε παραχωρηθεί στο Ναυτικό από την ΚΕ∆ έπειτα από αποδέσµευση. Το προσωρινό τζαµί θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο όπου σήµερα υπάρχουν αναξιοποίητα κτίσµατα, αφού βεβαίως γίνουν προηγουµένως οι απαραίτητες µετασκευές και τροποποιήσεις.
Το τζαµί που θα κτισθεί µε έξοδα της ελληνικής πολιτείας θα ανεγερθεί σε έκταση 14 στρεµµάτων όπου θα δηµιουργηθεί µεγάλος προαύλιος χώρος και πάρκινγκ. Το τέµενος θα καταλάβει 750 τ.µ. εντός της συγκεκριµένης έκτασης, ενώ η χωρητικότητά του εκτιµάται ότι θα είναι περίπου 500 άτοµα. Η απόφαση για την ανέγερση τζαµιού στην Αθήνα ελήφθη τον Νοέµβριο του 2006, ωστόσο έκτοτε το έργο ήταν µπλοκαρισµένο και δεν είχε γίνει η παραµικρή ενέργεια για την κατασκευή του. Στην παρούσα φάση ο σχεδιασµός για την ανέγερση ισλαµικού τεµένους βρίσκεται στον Οργανισµό Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθηνών, ενώ αναµένεται η έκδοση προεδρικού διατάγµατος που θα προβλέπει την αποδέσµευση του συγκεκριµένου χώρου για να χτιστεί τζαµί. Αυτό εκτιµάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον ερχόµενο Ιανουάριο και αµέσως µετά θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισµός. Εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν προσφυγές, τότε η Αττική θα αποκτήσει τέµενος ενδεχοµένως το 2012.
Σύµφωνα µε τον νόµο που προβλέπει την ίδρυση τζαµιού, µε απόφαση του υπουργού Παιδείας θα τοποθετηθεί µουσουλµάνος θρησκευτικός λειτουργός (ιµάµης) έπειτα από απόφαση του ∆.Σ. του νοµικού προσώπου δηµοσίου δικαίου µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µε την επωνυµία ∆ιοικούσα Επιτροπή Ισλαµικού Τεµένους Αθηνών µε θητεία δύο ετών και δυνατότητα ανανέωσής της.
Μπλόκο στους ακραίους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τοελληνικό κράτος θα αναλάβει το οικονοµικό κόστος της ανέγερσης του τεµένους λαµβάνοντας υπόψη και τις αρνητικές εµπειρίες άλλων κρατών όπου ουσιαστικά τον έλεγχο είχανακραίες ισλαµικές και σε ορισµένεςπεριπτώσεις εξτρεµιστικές οµάδες. Να σηµειωθεί ότι ενδιαφέρον για τη λειτουργία τζαµιού στην Αττική έδειξε και η Εκκλησία της Ελλάδος η οποία προσφέρθηκε να παραχωρήσει έκταση που της ανήκει στην περιοχή της Βάρης γιατην ανέγερσή του.
 
«Τα Νέα»04/12/2010