"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

᾿Εκεῖ στή Βόρειο Εὔβοια...[Γέροντας ᾿Ιάκωβος+21-11-1991]-τῆς Παναγιώτας Κοσμᾶ-ἐκπαιδευτικοῦ


Είχα την τύχη και τη μεγάλη ευλογία να γνωρίσω τον π. Ιάκωβο,το μακαριστό Γέροντα, από τα πρώτα κιόλας παιδικά μου χρόνια.

Εκεί στη Βόρεια Εύβοια, ανάμεσα στα χωριά Φαράκλα καί Στροφυλλιά, ήταν ό νερόμυλος του μπάρμπα Χρήστου, του παππού μου, πού απείχε άπ' τη Φαράκλα τουλάχιστο μια ώρα δρόμο.
Σ' αυτόν, λοιπόν, το μύλο ερχόταν τακτικά ό «Γιάκωβος» από τα πρώτα κιόλας χρόνια, πού ή οικογένεια του εγκαταστάθηκε στη Φαράκλα. Στήν αρχή με τη μητέρα του, την κυρά Θοδώρα, καί αργότερα σα μεγάλωσε μόνος του εϊτε με το ζώο είτε με τα πόδια φορτωμένος ό ίδιος το λιγοστό σιτάρι ή καλαμπόκι, για να το αλέσει.
"Αφηνε το «άλεσμα» καί περίμενε. Το καλοκαίρι στην αυλή, κάτω άπ' τη μουριά καί το χειμώνα μέσα στο σπίτι, δίπλα στο τζάκι.
Εκεί, δίπλα στο τζάκι ήταν το παράθυρο του δωματίου στην εσοχή του οποίου ό παππούς μου είχε στήσει τη μικρή βιβλιοθήκη του. Καμιά δεκαριά όλα κι όλα εκκλησιαστικά βιβλία χοντρά, μαύρα, πανόδετα με χρυσά γράμματα, ξεθωριασμένα από την πολυκαιρία.
Μερικά μάλιστα ήταν κολλημένα με άλευρόκολλα, μιας καί το αλεύρι περίσσευε στο μύλο.
Το Συνέκδημο, ή Οκτάηχος, ή Ιερά Σύνοψη καί το άλλο το μεγάλο «Ό Ιωάννης Δαμασκηνός».
Τα βιβλία αυτά αποτέλεσαν τα πρώτα αναγνώσματα του π. Ιακώβου, μόλις έμαθε τα πρώτα του γράμματα. «Ή βιβλιοθήκη» του παππού λειτούργησε σαν δανειστική βιβλιοθήκη. Έφερνε το ένα βιβλίο κι έπαιρνε το άλλο.
Μιλούσε με τον παππού καί αργότερα με τον πατέρα μου, τον κυρ-Βασίλη, για τις γιορτές, τις νηστείες καί για τους «πλάγιους ήχους».
Μια μέρα, ήταν στα μέσα Αυγούστου, ό Γιάκωβος ήρθε στο μύλο στενοχωρημένος.
- "Αχ! κυρ-Βασίλη μου, απόψε μας έκλεψαν τα καλαμπόκια άπ' το αλώνι, πού τα φυλάγαμε με τον αδελφό μου το Γιώργο. Μας πήρε ό ύπνος καί μας τα πήραν κι ό Γιώργος θύμωσε πολύ. Αυτός όμως πού τα πήρε, σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς, αλλά ό Γιώργος δεν το καταλαβαίνει αυτό.
Δεν τον στενοχώρησε το ότι τους πήραν τα καλαμπόκια, αλλά ό θυμός του αδελφού του.
Τόση ανεξικακία, τόση πραότητα, ηρεμία καί γαλήνη!
Ή λεπτή φωνή του ήταν τόσο γλυκιά καί μελωδική, πού σταματούσαμε το παιχνίδι με τ' αδέλφια μου, για να τον άκοϋμε να μιλάει. Καί τί ωραία πού πρόφερε το λάμδα καί το νί!
Αλλά καί τη μητέρα μου, την κυρία Ελένη, εκτιμούσε πολύ καί της εμπιστευόταν τους προβληματισμούς του, τις δυσκολίες του καί τον διακαή πόθο του για το υψηλό λειτούργημα του ιερέα, καθώς μάλιστα γνώριζε ότι καί ή ίδια καταγόταν από οικογένεια ιερέων πάππου προς πάππου.
Εκεί, λοιπόν, δίπλα στο τζάκι, μια χειμωνιάτικη μέρα κι ενώ περίμενε να γίνει «το άλεσμα» άκουσα τον π. Ιάκωβο να λέει με τη χαρακτηριστική μικρασιατική προφορά του:
- Κυρία Ελένη μου, από μικρό παιδί έβαζα το μαύρο μαντίλι της μητέρας μου στο κεφάλι μου, έπαιρνα καί το λιβανιστήρι καί νόμιζα ότι ήμουν ιερέας.
Τα λόγια αυτά καρφώθηκαν στο μυαλό μου καί είναι από τις πιο ανεξίτηλες μνήμες πού κουβαλάω μέσα μου.
Όταν τελικά πήγε στο Μοναστήρι του Όσιου Δαβίδ, αλλά λόγω του πολέμου πού του έστησαν, αναγκάστηκε να φύγει καί να επιστρέψει στη Φαράκλα,ή κυρία Ελένη τον ενθάρρυνε καί τον προέτρεψε έτσι απλοϊκά:

- «Γιάκωβε, μην το βάλεις κάτω,μην κάνεις πίσω, μην τα παρατήσεις τώρα πού έφτασες ως εκεί».
Μια τόση δα μικρή καί ασήμαντη προτροπή από μια ασήμαντη καί απλοϊκή γυναίκα σε μια τόσο μεγάλη θέληση, τόσο μεγάλη απόφαση, τόσο μεγάλη πίστη, αγάπη καί αφοσίωση στον Κύριο.
Καί ξαναγύρισε στο Μοναστήρι αποφασισμένος να μείνει καί ν' αγωνιστεί μ' όλες τους τις δυνάμεις.
Αργότερα, σε μια επίσκεψη μου στο Μοναστήρι, του είπα:
- »Πάτερ μου, να προσεύχεστε καί για μας».
- «Παναγιωτούλα μου, εμείς έχουμε περισσότερη ανάγκη από τις δικές σας προσευχές», μου είπε.
Το 1991, πήγα στο Μοναστήρι την παραμονή του Σωτήρος, 5 Αυγούστου, στον Εσπερινό.
Μπήκα στο Ναό, προσκύνησα καί πήγα να πάρω ευχή από τον π. Ιάκωβο. Του είπα ποια είμαι καί άρχισε να με ρωτάει τί κάνω καί τί κάνουν τα αδέλφια μου.
- «Μην τον κουράζετε», μου είπε κάποιος, πού στεκόταν δίπλα του,«γιατί είναι πολύ άρρωστος».
Σέ λίγο βγήκαμε έξω, στον περίβολο, για τη Λιτανεία καί όταν τελείωσε ό π. Ιάκωβος κρατώντας τα Ιερά Λείψανα του Όσιου Δαβίδ στάθηκε στη μέση, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Ναού για τη Δέηση καί την Αρτοκλασία.
Επί μία καί πλέον ώρα, ό Γέροντας, πού ήταν πολύ άρρωστος, στεκόταν εκεί ακίνητος, με το βλέμμα καρφωμένο απέναντι, σα να μην ήταν εκεί, σα να βρισκόταν ψηλά σε άλλο κόσμο.
Ή όψη του ήταν φωτεινή καί απόκοσμη.
Τώρα πια δεν ήταν το μικρό παιδάκι με το μαύρο μαντίλι στο κεφάλι.
Τώρα ήταν δίπλα στον Όσιο Δαβίδ καί τον "Αγιο Ιωάννη το Ρώσο, πού τόσο αγαπούσε.
Ήταν ή τελευταία φορά πού αντίκριζα τη γαλήνια μορφή του.
Στίς 21 Νοεμβρίου, του ϊδιου έτους,ήσυχα, σαν πουλάκι, παρέδωσε το πνεύμα του.
της Παναγιώτας Κοσμά-εκπαιδευτικού
''ΠΕΙΡΑΙΚΉ ΕΚΚΛΗΣΊΑ''Οκτ.2007
Πηγή:http://proskynitis.blogspot.com

Βασανιστικές ᾿Αμφιβολίες γιά τήν 17η Νοέμβρη '73


Κάθε χρόνο εδώ και 37 συναπτά έτη η 17η Νοέμβρη γιορτάζεται ως αργία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας προφανώς γιατι εμπεριέχει μηνύματα που πρέπει να εμποτίσουν και να διαμορφώσουν αντιλήψεις για τις επερχόμενες γενιές.

Ομιλίες απο εκπα...ιδευτικούς -δασκάλους και καθηγητές, μαθητές και φοιτητές ...και η απορία πάντα η ίδια. Τι ακριβως εορτάζουμε την 17η Νοέμβρη;;

Μήπως τιμούμε όπως μας "μάθαιναν" από το δημοτικό τους "νεκρούς του Πολυτεχνείου;;

Μετά το 1981 η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου θέλοντας να αποκαταστήσει την αλήθεια του Πολυτεχνείου ανέθεσε στον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Γ.Σκουλαρίκη να δώσει εντολή στον αστυνομικό διευθυντή Γ.Σαμπάνη -ο οποίος είχε αποταχθεί από το καθεστώς Παπαδόπουλου -να βρει τους νεκρούς-φαντάσματα του Πολυτεχνείου. Το πόρισμα ανάλογο με το προηγηθέν του εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ.Τσεβά ήταν καταπέλτης: ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και σε ζώνη 300μ πέριξ αυτού ακόμη και αν το τότε καθεστώς εμυκτηρίσθη για κάτι τέτοιο.

Το πόρισμα αυτό μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακληθεί. Πού βρίσκονται τότε οι νεκροί;; Μολονότι το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος αποφάσισε κατόπιν εντολών του τότε υπουργού Δημοσίων Έργων και μετέπειτα Δικαιοσύνης, Γ.Α. Μαγκάκη να απονείμει τιμητική σύνταξη στις οικογένειες των σπουδαστών που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο ΟΥΔΕΙΣ δικαιούμενος ή μαυροφορεμένη μητερα(!!) ανευρέθη ή έλαβε την ανωτέρω σύνταξη που παρέμεινε τελικώς ΑΖΗΤΗΤΗ!!! Γιατί άραγε;;

Απορίας άξιον είναι επίσης το γεγονός ότι ποτέ δεν είδαμε σε εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου ή στις τηλεοράσεις κάποιους εκ των συγγενών μάνες πατεράδες αδέρφια των νεκρών....

Η Χούντα είχε παραδώσει την εξουσία απο την 8η Οκτωβρίου 1973 όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μαρκεζίνη για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική διαδικασία την άνοιξη του 1974. Άρα ούτε αντίδραση κατά της Χούντας σηματοδοτούσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου!!! Αντιθέτως, ανέκοψε την πορεία της χώρας προς τις εκλογές φέρνοντας τη δικτατορία του Ιωαννίδη.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο λόγος του εορτασμού της "μνήμης των νεκρών και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου" είναι ένας πολύτιμος και υπερεκτιμημένος μυθος!!!

Οι Λαλιώτηδες, οι Δαμανάκηδες και οι όμοιοι τους εξαργύρωσαν και με το παραπάνω τη συμμετοχή τους στο χώρο ή τον περίχωρο του Πολυτεχνείου. Σε τι ωφέλησαν τη χώρα και σε τι πραγματικά την ωφελούν οι συγκεκριμένες επέτειοι και οι μύθοι που τις περιβάλλουν ειδικά σε τέτοιες ασταθείς πολιτικά ημέρες;
Χτίσαμε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα πάνω σε ψέμματα και αφορισμούς θάβοντας και παραγράφοντας δολιοτρόπως αλήθειες πολιτικές και θρέφοντας υστερίες εξ αριστερών κατα βάσιν προερχόμενες.!! Οτιδήποτε πατριωτικό θεωρήθηκε ακραίο και φασιστικό ενώ οτιδήποτε παράνομο και καταστρεπτικό έφερνε τη σφραγίδα και τη δικαιολογία της "ανατροπής" της "λαικής επανάστασης" και του "εκσυχρονισμού".
Τα αποτελέσματα σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ορατά. Κοινωνικό χάος, νόμοι που ψηφίζονται για να μην τεθούν ποτέ σε ισχύ ή τίθενται εν ανενεργεία, τάξη που δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα ο Έλληνας αφου πέρασε από μια διαδρομή 35 χρόνων λούφας, απάτης, απαξίωσης των θεσμών και των εταίρων έφτασε στο έσχατο σημείο: να καταντήσει ο παρίας και ο ζητιάνος της Ευρώπης με το χέρι μονίμως απλωμένο για να δανείζεται ώστε να πληρώσει τα δανεικά.
Ας σταματήσει επι-τέλους αυτό το αριστεροκρατούμενο κατευθυνόμενο μονοπώλιο των διαφόρων ανωνύμων και επωνύμων πάσης φύσεως εκπαιδευτικών, υπουργών, πολιτικών και διαφόρων φορέων που συντηρούν ένα παραμύθι άνευ πρωταγωνιστών άλλα με τίτλους...τέλους!!!!( η λέξη αυτή εδώ συνδηλώνει τον θάνατο από το αρχαίο ρήμα τελευτάω-τελευτώ αλλά συνάμα και τον σκοπό!!) ώστε να μάθουν τα Ελληνόπουλα την ακριβή αλήθεια ακόμη και αν δεν "βολεύει " κάποιους!! Κάποιους που προφασιζόμενοι και ιστάμενοι πάνω σε λείψανα ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ "νεκρων" -πόσο μάλλον "ηρώων" του Πολυτεχνείου, έχτισαν πολιτικές καρριέρες οπλίζοντας τάνκς ψηφοφόρων!!

(Aλήθεια αναφορικά με τους υπαρκτούς και αδικοχαμένους νεκρούς --τω όντι- της MARFIN ποιός θα μιλήσει;; Για τους πολλούς Ικάρους που υπερασπίστηκαν όλους εμάς κατα καιρούς (βλ. Ίμια) με αντίτιμο τη ζωή τους ποιός θα μιλήσει;; ΔΕΝ πουλάνε φαίνεται οι πραγματικοί νεκροί- ΗΡΩΕΣ σε αυτή τη χώρα!)
*ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
E-MAIL επικοινωνιας : melinanef@yahoo.gr

Πολεμοῦν μέ λάσπη τό ᾿Ορθόδοξο Παρατηρητήριο...ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

πηγή: http://orthodox-watch.blogspot.com/

Συμπτωματικά μετά την ανάρτηση απο το "Ορθόδοξο Παρατηρητήριο"   δύο κειμένων, εκτός  απο  δύο ανώνυμα  e-mails με απειλές και απίστευτες βωμολοχίες λάβαμε  και ένα επίσης ανώνυμο e-mail  με το  οποίο   μας απειλούν ότι θα κινηθούν εναντίον μας νομικά, διότι δήθεν  στους δημοσιοποιημένους καταλόγους  με τα ονόματα όσων  έχουν υπογράψει εναντίον της "Κάρτας του Πολίτη" , περιλαμβάνονται και ονόματα  τα οποία ,όπως  ψευδέστατα ισχυρίζονται , τα  τοποθετήσαμε αυθαίρετα.



Αν λοιπόν  ο ίδιος ο σχολιαστής ή οποιοσδήποτε άλλος  είδε το ονοματεπώνυμό του  στους δημοσιοποιημένους  καταλόγους   χωρίς να έχει υπογράψει  , πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος άλλος  έβαλε το όνομά του  διαδικτυακά  χωρίς την συγκατάθεσή του, τότε δεν έχει παρά  να μας το αναφέρει , αποδεικνύοντας  βεβαίως  την  ταυτοπροσωπία του με το αναρτημένο ονοματεπώνυμο, και εμείς  αμέσως  θα το αφαιρέσουμε.
Επειδή  όμως το e-mail  που λάβαμε, το θεωρούμε  όχι μόνο  συκοφαντικό αλλά εκβιαστικό και απειλητικό, θα  καταγγείλουμε  τον αποστολέα , του οποίου  η IP είναι γνωστή, τόσο  στην  δίωξη ηλεκτρονικού  εγκλήματος όσο και στους παρόχους  που  τον εξυπηρετούν.
Ασφαλώς  εάν χρειαστεί  θα κινηθούμε και νομικά  εναντίον οποιουδήποτε  στο μέλλον αποπειραθεί  να συκοφαντήσει   καθ΄οιονδήποτε τρόπο την προσπάθεια αυτή  της συλλογής υπογραφών.
Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει σαφές σε όλους τους "ενδιαφερόμενους" αποδέκτες, είναι ότι   ο αγώνας μας  για ενημέρωση  και Ορθόδοξη αφύπνιση  δεν πρόκειται να σταματήσει  όσο και να τον πολεμήσουν  ,να τον  συκοφαντήσουν ή να τον δυσφημίσουν.
Αν νομίζουν μερικοί ότι θα  δειλιάσουμε και θα προδώσουμε  τους  24.200 συμπολίτες μας  που έχουν  δηλώσει δια της υπογραφής τους μέχρι στιγμής, ότι θα αρνηθούν να παραλάβουν την "Κάρτα του Πολίτη" ,τότε  μάλλον  τρέφουν  αυταπάτες.
Η "Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης"  ούτε εκβιάζει  συνειδήσεις , ούτε  τρομοκρατεί.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι  θα  οπισθοχωρήσουμε απο τις θέσεις μας  ή  θα υπαναχωρήσουμε  σε κάποιες εξ΄αυτών  επειδή  κάποιοι  θα μας απειλήσουν ή  θα μας συκοφαντήσουν.
Απο την αρχή  είμαστε προετοιμασμένοι  για έναν τέτοιο πόλεμο  και ελπίζουμε ότι με την βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Oι Νεοταξίτες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Σωστά λέτε ότι ήταν αναμενόμενο. Συνεχίστε, όλοι οι Ορθόδοξοι Έλλανες είμαστε μαζί σας. Με εκτίμηση - Αθανάσιος

Financial Times: Τό γ΄ τρίμηνο 2011 ἡ χρεοκοπία τῆς ῾Ελλάδας


 


Ενισχύονται θεαματικά οι πιέσεις προς όλες τις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε αυτήν της Ελλάδας, με τους Financial Times να δίνουν ακόμη και... ημερομηνία για την χρεοκοπία.

Την «επικείμενη» πτώχευση της χώρας μας το βρετανικό φύλο την τοποθετεί, με αρκετή βεβαιότητα, στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2011.

«Το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων», σημειώνει η εφημερίδα, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη και ίσως επισπεύσουν τις εξελίξεις, αφήνοντας το τρίτο τρίμηνο του έτους ελεύθερο για διακοπές».

Την απαρχή, όμως των εξελίξεων, ο συντάκτης της εφημερίδας την τοποθετεί στην ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα επανέλθει στο προσκήνιο, το θέμα της το θέμα της αφερεγγυότητας των εθνικών οικονομιών, αφού θα έχει ήδη αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ιρλανδίας,

Τότε, και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι της τρόικας, η προσοχή θα ξαναστραφεί στην Ελλάδα, προβλέπει ο Τζον Ντίζαρντ, οικονομικός συντάκτης των Financial Times.

«Η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει»

«Ήδη είναι κατανοητό ότι οι στόχοι των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους δε θα έχουν επιτευχθεί. Παρόλα αυτά η επόμενη δόση των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αποδεσμευτεί τον ερχόμενο μήνα, καθώς η προφανής ειλικρίνεια και οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις γίνονται δεκτές σαν να πρόκειται για πραγματική συμμόρφωση», προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου.

Η επόμενη δόση θα δοθεί, και η «πραγματικότητα θα περιμένει» αναφέρει ο συντάκτης, ορίζοντας την «πραγματικότητα» ως την «επικείμενη ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας».

«Είναι σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν τοκογλύφο της Μαφίας για να αποπληρώσουν ένα δάνειο από τη γιαγιά τους», αναφέρει το άρθρο, εξηγώντας ότι τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν αυτή την περίοδο αποπληρώνονται σε ένα μεγάλο μέρος με νέα δάνεια.

Δηλαδή, διευκρινίζει το άρθρο, η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμή χρέη που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιαρθρωθούν με συμφέροντες όρους με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναδιαρθρωθεί.

Αμφισβητούν την Α. Μέρκελ και στην Γερμανία

Οι ιδιωτικοί κύκλοι που εκτρέφονται από τις απόψεις της κ. Μέρκελ, η οποία επιθυμεί οι ιδιώτες να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην στήριξη των προβληματικών οικονομιών στην Ευρώπη, θα πρέπει να είδαν με έκπληξη, την μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, Handelsblatt, να ασκεί δριμύτατη κριτική στην «πολιτική αυστηρότητας» της καγκελαρίου Μέρκελ, έναντι των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Η Handelsblatt, η οποία μόνο για αδιαφορία για τα γερμανικά συμφέροντα δεν μπορεί να κατηγορηθεί, εκτιμά ότι η πολιτική της κ. Μέρκελ οδηγεί τις χώρες αυτές στην καταστροφή, ενώ παράλληλα βλάπτει και τα γερμανικά συμφέροντα.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Βερσαλλίες χωρίς πόλεμο» ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ, προειδοποιεί ότι δεν εξυπηρετούνται τα γερμανικά συμφέροντα με την πολιτική της Γερμανίδας καγγελάριου και προβλέπει ότι «τα πακέτα λιτότητας που έχουν επιβληθεί και η απειλή προς τους πιστωτές θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα: οι πληγείσες χώρες θα έχουν στο τέλος περισσότερα χρέη, οι τράπεζες θα είναι σε καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας και η Ευρώπη θα επιστρέψει σ΄ αυτό που ήταν, δηλαδή ένας τόπος, όπου ο ένας δεν θα ανέχεται τον άλλον» .

Ο αρχισυντάκτης της Handelsblatt επισημαίνει την ευθύνη των τραπεζών για το γεγονός ότι «Έλληνες, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, ακόμη και οι Ισπανοί έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους», ωστόσο τονίζει ότι «όποιος ανακηρύσσει τις υπερχρεωμένες χώρες σε προτεκτοράτο κερδίζει μόνο τη δυσαρέσκεια».

«Με την πολιτική λιτότητας δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για εξυγίανση και ενδυνάμωση των οικονομιών των χωρών, αντιθέτως καταστρέφονται. Ακόμα και αν οι δεινοπαθούσες χώρες βυθιστούν στη λιτότητα, δεν πρόκειται να απαλλαγούν από το βρόχο που τους πνίγει. Αντίθετα, οι εθνικές οικονομίες τους θα αποδυναμωθούν, τα βάρη θα γίνουν επαχθέστερα και τελικά όλες μαζί θα καταποντιστούν», αναφέρει ο Γερμανός αρθρογράφος .

Κάνοντας αναφορά στο «σχέδιο Μάρσαλ» των ΗΠΑ που σηματοδότησε το 1947 το πέρασμα των Συμμάχων από την απαίτηση επανορθώσεων και την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση της ήδη ηττημένης Γερμανίας στη λογική της ανασυγκρότησης, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η αναζωογόνηση» θα έπρεπε να είναι ο στόχος της γερμανικής πολιτικής, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τον ευρωπαϊκό Νότο που χρειάζεται «απευθείας επενδύσεις και νέα επιχειρηματικότητα» .

«Η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά οδηγεί στην ανασφάλεια και στη δυσαρέσκεια. Η Άγκελα Μέρκελ είναι ισχυρή έναντι των αδυνάτων. Ο δρόμος όμως τον οποίο ακολουθεί δεν οδηγεί στην Ευρώπη», εκτιμά ο αρχισυντάκτης της Handelsblatt.
από: madata.gr